Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Između ostalog, gorka hrana doprinosi mršavljenju jer smanjuje želju za slatkišima
Uživate li u crnoj kafi? Pijete li je gorku ili radije dodajete šećer i mleko? Isto je i s čokoladom. Većina ljudi će se odlučiti za mlečnu jer je prijatnija i svakako ukusnija. A crna kafa, kao i čokolada – posebno gorka – znatno su korisnije upravo u prirodnom obliku. Julija Povorožnjuk, dijetolog i terapeut, objašnjava zašto treba da zavolite gorku hranu.
Sadržaj članka
Prirodne gorke materije sadržane su u:
* tamnoj čokoladi, kafi, zelenom čaju, crnoj i običnoj rotkvici, repi, patlidžanima, bosiljku, rukoli, brokoliju;
* u nekim začinima (kurkuma, đumbir, korijander) i travama (vratić, maslačak, smilje, kukuruzna svila, obični pelin).
* povećavaju apetit
* poboljšavaju varenje: povećavaju kiselost želuca, pomažu da se usvoje belančevine
* stimulišu izlučivanje žuči (preventiva zastoja u žučnoj kesi)
* obavezne su u ishrani u slučaju diskinezije (otežanog pražnjenja žučne kese)
* stimulišu izlučivanje fermenata pankreasa
* deluju protivupalno
* imaju antiseptički efekat (povećanje kiselosti želuca, kontrakcije žučne kese, izlučivanje fermenata pankreasa, smanjenje zaraze parazitima, protozoama, patogenim bakterijama)
* sadrže prirodne fitoncide koji se bore s virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima (posebno je dobra takva zaštita zimi u sezoni prehlade i gripa)
* doprinose mršavljenju jer smanjuju želju za slatkišima
Gorke namirnice dobro se slažu s belančevinama. Na primer, salata od rukole, rotkvica i brokolija začinjena maslinovim uljem sa semenkama lana dobro ide uz meso, džigericu ili ribu. Takva hrana regulisaće kiselost želuca i poboljšati razlaganje belančevina.
Indikacije za veći unos gorkih proizvoda: smanjenje kiselosti želudačnog soka, slabljenje apetita, manjak telesne mase, žučna kesa koja se oskudno prazni (što je praćeno zastojem žuči), sindrom prekomernog bakterijskog rasta u crevima, intestinalna disbioza (poremećaj crevne mikroflore).
Kontraindikacije: pogoršanje bolesti želudačno–crevnog sistema, gastritis ili čir, pogotovo u periodu pogoršanja ne pijte kafu na prazan stomak i ne jedite gorko. Najbolje je da doručkujete – na primer, ovsenu kašu, pa tek onda uzmite malo kafe.
Nisu sve gorke namirnice jednako korisne. Užegli orašasti plodovi, semenke i ulje štete zdravlju!
Pročitajte i… Omiljeni ukus govori o zdravlju