Gorke ali korisne namirnice!

Između ostalog, gorka hrana doprinosi mršavljenju jer smanjuje želju za slatkišima

by | 19.04.2022
gorka hrana

Uživate li u crnoj kafi? Pijete li je gorku ili radije dodajete šećer i mleko? Isto je i s čokoladom. Većina ljudi će se odlučiti za mlečnu jer je prijatnija i svakako ukusnija. A crna kafa, kao i čokolada posebno gorka – znatno su korisnije upravo u prirodnom obliku. Julija Povorožnjuk, dijetolog i terapeut, objašnjava zašto treba da zavolite gorku hranu.

GDE TREBA DA TRAŽITE GORKE MATERIJE

Prirodne gorke materije sadržane su u:

* tamnoj čokoladi, kafi, zelenom čaju, crnoj i običnoj rotkvici, repi, patlidžanima, bosiljku, rukoli, brokoliju;

* u nekim začinima (kurkuma, đumbir, korijander) i travama (vratić, maslačak, smilje, kukuruzna svila, obični pelin).

ZA ŠTA SU KORISNE GORKE NAMIRNICE

* povećavaju apetit

* poboljšavaju varenje: povećavaju kiselost želuca, pomažu da se usvoje belančevine

Članak se nastavlja posle reklama

* stimulišu izlučivanje žuči (preventiva zastoja u žučnoj kesi)

* obavezne su u ishrani u slučaju diskinezije (otežanog pražnjenja žučne kese)

Članak se nastavlja posle reklama

* stimulišu izlučivanje fermenata pankreasa

* deluju protivupalno

* imaju antiseptički efekat (povećanje kiselosti želuca, kontrakcije žučne kese, izlučivanje fermenata pankreasa, smanjenje zaraze parazitima, protozoama, patogenim bakterijama)

* sadrže prirodne fitoncide koji se bore s virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima (posebno je dobra takva zaštita zimi u sezoni prehlade i gripa)

Članak se nastavlja posle reklama

* doprinose mršavljenju jer smanjuju želju za slatkišima

KAKO DA JEDETE GORKU HRANU

Gorke namirnice dobro se slažu s belančevinama. Na primer, salata od rukole, rotkvica i brokolija začinjena maslinovim uljem sa semenkama lana dobro ide uz meso, džigericu ili ribu. Takva hrana regulisaće kiselost želuca i poboljšati razlaganje belančevina.

Indikacije za veći unos gorkih proizvoda: smanjenje kiselosti želudačnog soka, slabljenje apetita, manjak telesne mase, žučna kesa koja se oskudno prazni (što je praćeno zastojem žuči), sindrom prekomernog bakterijskog rasta u crevima, intestinalna disbioza (poremećaj crevne mikroflore).

Kontraindikacije: pogoršanje bolesti želudačnocrevnog sistema, gastritis ili čir, pogotovo u periodu pogoršanja ne pijte kafu na prazan stomak i ne jedite gorko. Najbolje je da doručkujete na primer, ovsenu kašu, pa tek onda uzmite malo kafe.

Članak se nastavlja posle reklama

Nisu sve gorke namirnice jednako korisne. Užegli orašasti plodovi, semenke i ulje štete zdravlju!

Pročitajte i… Omiljeni ukus govori o zdravlju

 

Foto: Lilechka75 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs