Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ovo povrće često je zastupljeno na trpezama širom Rusije, a zahvaljujući obilju njegovih hranljivih materija, sastavljen je i poseban režim ishrane
Grašak je poznat još od kamenog doba i ljudi su ga vekovima koristili za pripremu različitih vrsta jela, a značajnu ulogu ima i u narodnoj medicini. Kao i ostale mahunarke, izuzetno je bogat biljnim proteinima koji su, inače, po hemijskom sastavu veoma slični onima koji se nalaze u mesu. Sem toga, izuzetno je bogat vitaminima B grupe, gvožđem i jodom. Zahvaljujući svojim karakteristikama štiti nas od ateroskleroze i gojaznosti, a ljubiteljima ovog povrća naročito će se dopasti „grašak dijeta“. Osnovu ovakvog režima ishrane tokom nedelju dana čini glavni obrok baziran na ovom povrću, ali zato za doručak, užinu i večeru možete izabrati bilo koje jelo s predložene liste. Tokom dana slobodno pijte mineralnu vodu u neograničenim količinama.
DORUČAK (tri mogućnosti):
* 30 g muslija, 100 ml mleka, jedna jabuka
* 1 kajzerica od mekinja, 30 g sira, peršun
* 1 kriška crnog hleba, 10 g maslaca, dve kašičice meda ili džema
UŽINA (dva puta dnevno, tri mogućnosti):
* 1 kruška ili 125 g grožđa
* 150 g jogurta ili 200 g pavlake
* šolja kefira, čaša đusa ili soka od jabuke
VEČERA:
* neko od predloženih glavnih jela
* parče hleba od mekinja sa sirom i rotkvicama
* parče crnog hleba sa salatom od rendanih jabuka i nekoliko zrna grožđa (pomešati ih s jednom kašičicom ulja i limunovim sokom).
GLAVNA JELA ZA RUČAK
* PRVI DAN
Supa od graška i krompira
Potrebno je za dve porcije: 300 g krompira, 100 g sveže crvene paprike, 100 g praziluka, kašičica biljnog ulja, 500 ml bujona, dve sardine, 150 g graška, so, biber, kašičica isitnjenog lista majorana.
Priprema: Krompir i mesnati deo paprike iseckajte na kockice. Praziluk sitno naseckajte. Krompir, papriku i praziluk propržite na ulju, zalijte supom i kuvajte 20 minuta na laganoj vatri. Sardine naseckajte na tanke kolutove i dodajte u supu, kao i grašak. Pustite da provri. Posolite, pobiberite i dodajte majoran.
* DRUGI DAN
Omlet s graškom
Potrebno za dve porcije: 150 g graška, dva jajeta, so, mleveni crni biber, dve kašičice biljnog ulja, dva tanka parčeta šunke.
Priprema: Grašak malo zagrejte. Jaja umutite s dve supene kašike vode, dok ne zapene. Posolite, pobiberite i ispržite u tiganju dva omleta, jedno za drugim. Kada se počnu hladiti, na svaki sipajte po 75 g graška, poklopite i držite dva minuta na laganoj vatri. Poslužite sa šunkom.
* TREĆI DAN
Krem supa od graška
Potrebno za dve porcije: jedna stabljika praziluka, 10 g maslaca ili margarina, 300 g graška, 500 ml bujona, dve supene kašike pavlake, so, mleveni crni biber, pola veze bosiljka.
Priprema: Praziluk isecite na kolutove i propržite na maslacu. Dodajte 200 g graška, sipajte bujon i kuvajte desetak minuta. Izblendajte skuvana zrna ovog povrća kako biste dobili pire, pa ga vratite u supu, dodajte pavlaku i preostali grašak. Nek još jednom proključa, posolite, pobiberite i servirajte, te ukrasite naseckanim bosiljkom.
* ČETVRTI DAN
Grašak salata s kukuruzom
Potrebno za dve porcije: jedna jabuka, kašičica soka od limuna, veza mladog luka, 150 g graška, 150 g kukuruza, 100 g dijetetskog jogurta, kašičica karija, so, mleveni crni biber, 50 g slanine.
Priprema: Jabuke oljuštite, isecite na sitne komade i poprskajte sokom od limuna. Zeleni luk isecite na tanke prstenove i pomešajte s graškom i kukuruzom, pa dodajte jabuke. U jogurt sipajte kari, so i biber. Slaninu sitno iseckajte i dodajte salati zajedno s prelivom.
* PETI DAN
Krompir s graškom i sosom
Potrebno za dve porcije: dva veća krompira, glavica crnog luka, 200 g graška, 10 g maslaca ili margarina, 100 ml bujona, dve kašike naseckanog peršuna, malo kisele pavlake, so.
Priprema: Skuvajte krompir u ljusci u slanoj vodi. Luk sitno iseckajte i propržite na maslacu, dodajte 150 g graška. Sipajte supu i kuvajte 10 minuta. Dodajte supenu kašiku kisele pavlake, sitno iseckan peršun i pomoću štapnog miksera napravite pire. Dodajte u sos preostali grašak. Skuvan krompir očistite, isecite na deblje kolutove i prelijte sosom, ukrasite preostalom pavlakom.
* ŠESTI DAN
Šnicla sa graškom
Potrebno za dve porcije: glavica crnog luka, 10 g putera, 300 g graška, 100 ml bujona, kašika mleka, kašičica brašna, kašika rendanog rena (iz tegle), kašičica sitno naseckanog peršuna, dve teleće šnicle (po 80 g), kašika biljnog ulja, so, mleveni crni biber.
Priprema: Luk sitno iseckajte i propržite na maslacu. Dodajte grašak, nalijte bujonom i kuvajte 10 minuta. U mleku rastvorite brašno i dodajte ren, sve zajedno sipajte u supu od graška, ostavite da proključa, posolite i pobiberite, te dodajte peršun. Šnicle ispržite u biljnom ulju, posolite, pobiberite i poslužite kao dodatak grašku.
* SEDMI DAN
Rižoto s graškom
Potrebno za dve porcije: dve glavice crnog luka, 100 g crvene paprike, 80 g pirinča, kašičica biljnog ulja, 200 ml bujona, 150 g graška, 20 g sira trapista, 10 g maslaca, mladi luk, so, mleveni crni biber.
Priprema: Luk i papriku iseckajte na kockice i propržite na ulju, dodajte pirinač i pržite zajedno 10 min. Sipajte bujon, poklopite i kuvajte 15-20 minuta. Dodajte grašak i rendani sir, posolite i pobiberite. Uz rižoto servirajte ispečena umućena jaja posuta naseckanim mladim zelenim lukom.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net