Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Prekomerna težina i dijabetes nerazdvojni su saveznici
Mnogi dijabetičari stalno osećaju glad, koja se javlja prilikom promene koncentracije glukoze u krvi, a u slučaju dijabetesa ona se stalno menja, i najčešće ostaje povišena. To tera pacijente na čestu i obilnu upotrebu hrane, što garantovano dovodi do viška kilograma – prekomerna težina i dijabetes nerazdvojni su saveznici.
Piše: Irina Svitenkova, dijetolog i naturopata
Lečenje dijabetesa lekovima danas je osnovni način, ali temelj ozdravljenja ipak je dijeta. Počnite s tri jednostavne i dostupne namirnice, koje lako možete pronaći. Endokrinolozi preporučuju da obratite pažnju na njih jer garantovano snižavaju nivo šećera u krvi.
Sadržaj članka
Još su naši preci skupljali ove bobice za jelo. One nisu poznate samo po izuzetnom ukusu već i po tome što sprečavaju mnoga oboljenja, a samim tim i dijabetes.
Ispitivanja i testiranja su pokazala da se upotrebom samo 20 g borovnica dva puta dnevno zapravo snižava nivo glukoze u krvi i povećava osetljivost ćelija na insulin.
Najjednostavnije je u sezoni koristiti sveže borovnice, a za zimu ih možete zamrznuti ili osušiti pa piti u vidu čaja ili kompota.
Većina domaćica u kuhinji ima ovaj aromatični prah, koji se obično stavlja u kolače, vruće napitke, jela od mesa i kaše. Najrasprostranjeniji su cejlonski i kineski cimet.
Ispitivanja su potvrdila pozitivan uticaj cimeta na metabolizam lipida i ugljenih hidrata. Za to je dovoljno svega trećinu ili polovinu kašičice dnevno dodati u bilo koje jelo ili napitak.
Danas je u širokoj upotrebi. Može se kupiti u prodavnicama ili pripremiti u kućnim uslovima.
Istraživanjima je dokazano da dve kašike jabukovog sirćeta dnevno garantovano drže apetit pod kontrolom, snižavaju nivo šećera u krvi i jačaju krvne sudove.
Jabukovo sirće najbolje se apsorbuje s hranom, zato ga koristite prilikom pripreme jela. Preporučuje se za poboljšanje ukusa jela od povrća: dve kašike sirćeta pomešajte s pola kašičice limunovog soka i sitno seckanim peršunom.
Pročitajte i… Pet navika koje vode do dijabetesa