Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Dokazano je da cvekla podiže nivo hemoglobina, jer sadrži bakar i vitamin B1, koji učestvuju u formiranju molekula hemoglobina. Ona ojačava zidove krvnih sudova i kapilara, a možete je koristiti za sprečavanje ateroskleroze, jer čisti krvne sudove od nataloženog holesterola. Preporučuje se obolelima od raka debelog creva i adenoma prostate, budući da upija većinu toksina iz organizma. Pomažnje vam da se brzo oporavite nakon velikog fizičkog i mentalnog stresa, a stimuliše i rad mozga.
CVEKLA VAS ČINI ZDRAVIJIM
Cveklu je važno uvek jesti, kod Rusa je ona zimi glavna u kuhinji, kao jedna od omiljenih namirnica, ali i kao proveren lek. Jedite je sirovu, kuvanu ili kiselu, ili jednostavo – pijte sok od cvekle.
HIPERTENZIJA – da biste normalizovali krvni pritisak, pripremite tinkturu s cveklom. Čaši soka od obog povrća dodajte kašiku i po trave sušenice (lat. Gnaphalium uliginosum ) i šolju meda. Smesu prelijte čašom votke i ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom i hladnom mestu. Zatim procedite i uzimajte po dve kašike dvaput dnevno, pola sata pre jela.
ANEMIJA – da biste izlečili anemiju i podigli nivo hemoglobina, koristite sok napravljen od jednakih delova cvekle, crne rotkve i šargarepe. Izrendajte svaku biljku posebno, a zatim je propustite kroz blender. Crna rotkva ima jak miris i ljutkasta je, te se ne preporučuje deci. Sokove pomešajte pre same upotrebe, a pijte ih po čašu triput dnevno, pola sata pre obroka.
ANGINA – sok od cvekle pomešajte sa sokom od brusnice u odnosu 2 : 1. Po želji, dodajte med. Ovaj lek mogu piti i deca. Uzmite ga kad god osetite da vas steže grlo.
OPSTIPACIJA – ukoliko imate problema sa zatvorom, pojedite obarenu cveklu natašte. A ukoliko vam to ne prija, izrendajte je i pomešajte s malo meda.
GASTRITIS – jedite izrendanu sirovu cveklu: počnite s pola kašike, triput dnevno. Svakog dana povećavajtedozu dok ne dostignete 100 g.
GLAVOBOLJA – napravite sok od cvekle i pomešajte ga sa sokom od brusnice, medom i votkom (sve u jednakim delovima). Ostavite da odstoji pet dana, a zatim uzimajte po kašiku pola sata posle jela.
Rusi preporučuju i da na bolnu glavu prislonite nekoliko sveže ubranih listova cvekle. Držite ih dok glavobolja ne prođe.
UPALA LIMFNIH ČVOROVA – kad vam se zbog neke infekcije upale limfni čvorovi, izrendajte cveklu, stavite je na gazu i držite na bolnom mestu preko noći. Ujutro boju od cvekle skinite tupferom umočenim u zagrejani maslac.
BOLOVI U UHU – u mlak sok od kuvane cvekle umočite tupfer, koji ćete potom staviti u uho na sat do dva. Ponavljajte postupak nekoliko dana – i bol će nestati.
DERMATITIS – listove cvekle naseckajte na rezančiće, a zatim ih provucite kroz blender. Dobijenu kašu stavite kao masku na delove oštećene kože. Držite je 20 minuta, a potom se umijte mlakom vodom. Ponavljajte to svakog drugog dana tokom dve nedelje. Dok se lečite na ovaj način, ne izlazite na jako sunce.
MASTOPATIJA (upala mlečnih žlezda) – izrendajte nekoliko srednjih cvekli i ostavite ih da odstoje četiri sata. Procedite. Sok možete koristiti u ishrani. Ostatak mase stavite na gazu, koju ćete potom prisloniti na bolno mesto. Držite 20 minuta, a potom operite kožu dečjim sapunom (da dete, nenaviknuto na miris cvekle, ne prestane da sisa). Koristite obloge svakog drugog dana – dok se upala ne smiri.
POTREBNO: srednja goveđa kost s mesom; dve šargarepe; dve srednje cvekle; dve glavice luka; četvrtina srednje glavice kupusa (krupno iseckanog) i dve kašike ulja. Začini: nekoliko zrna bibera; četiri lovorova lista; so i vegeta, po ukusu; naseckan peršun; pavlaka za ukrašavanje.
PRIPREMA: U litar i po vode kuvajte goveđu kost s biberom i lovorovim listom dva sata. U posebnoj posudu prodinstajte na ulju naseckani luk, kojem ćete potom dodati narendanu šargarepu, cveklu i kupus. Dinstajte po deset minuta svako povrće koje dodajete, nalivajući malo goveđeg bujona da ne zagori. Kad se povrće udinsta, prelijte ga ostatkom proceđenog bujona i kuvajte još pola sata.
SERVIRANjE: U svaki tanjir stavite pomalo odvojenog goveđeg mesa i sipajte što više povrća. Možete dodati i malo sirćeta, po ukusu. Jelo ukrasite kašikom pavlake i naseckanim peršunom.
href=“http://www.novinarnica.net“>novinarnica.net
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net