Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ne tako davno, naučnici su u sastavu čaja otkrili oko 300 biološki aktivnih supstanci koje utiču na mnoge biohemijske i fiziološke funkcije u organizmu. Upravo se zato čaj naziva čudesnim napitkom dragocenih hranljivih i lekovitih svojstava.
Lišće čaja sadrži do 35% gorkih supstanci koje podstiču varenje (od toga je skoro 80% tanina); alkaloide: kofein (2% d o5%), teofilin, teobromin… ; flavonoide; glikozide; etarsko ulje; fermente; vitamine C, B1, B2, K, P, PP; mineralne i druge supstance. Važno je reći da se u čajnom listu većina mikroelemenata i makroelemanata nalazi u sastavu organskih jedinjenja, koja su najčešće u koloidnom stanju, pa zato pri kuvanju čaja brzo prelaze u odvar.
Da bi se dobila kvalitetna sirovina čaja, otkidaju se najmlađi listići ili vršci izdanaka čajnog grma. Specijalnim tehnologijama, u fabrikama čaja se od sveže sakupljenog čajnog lista dobijaju četiri vrste čaja: crni, zeleni, crveni i žuti.
Crni čaj je fermentisan – taj proces nastaje zahvaljujući vrenju koje izaziva nagle promene u hemijskom sastavu samog čaja.
Sadržaj tanina pri fermentaciji umanjuje se za skoro 50%, a smanjuje se i količina etarskih ulja. S druge strane, sadržaj vitamina PP povećava se nekoliko puta.
Čaj kao lek
* Kako jak čaj sadrži veliku količinu kofeina, koji stimulativno deluje na nervni sistem i jača organizam, on je koristan u slučaju iscrpljenosti, manjka snage, zamora i opadanja umnih sposobnosti.
* Preporučuje se da se čaj daje kao prva pomoć u slučaju trovanja koja izazivaju umrtvljavanje centralnog nervnog sistema, slabljenje srčane delatnosti i disanja.
* Čaj pomaže apsorpciju askorbinske kiseline. Katehini iz čaja u sastavu sredstava za varenje (kao i tanin), bliski po strukturi vitaminu P, poboljšavaju upijanje vitamina C. Oni ujedno povećavaju čvrstinu kapilara i smanjuju propustljivost zidova krvnih sudova. Postoje podaci o blagotvornom dejstvu tanina iz čaja u slučaju hipertenzije.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net