Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Crni biber sadrži antioksidanse i može podržati vaše opšte zdravlje. Prednosti mogu uključiti smanjenje upale, podržavanje kontrole šećera u krvi i holesterola, poboljšava zdravlje mozga.
Crni biber je jedan od najčešće korišćenih začina širom sveta. Pravi se mlevenjem bibera u zrnu. Ima oštar i blago začinjen ukus koji dobro ide uz mnoga jela.
Sadržaj članka
Ali crni biber je više od obične kuhinjske namirnice. Smatran je „kraljem začina“ i korišćen je u drevnoj ajurvedskoj medicini hiljadama godina zbog visoke koncentracije moćnih, korisnih biljnih jedinjenja. Evo 11 naučno podržanih zdravstvenih prednosti crnog bibera.
Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti vaše ćelije i dovesti do velikih zdravstvenih problema. Na primer, povezan je sa upalom, preranim starenjem, srčanim oboljenjima i određenim vrstama raka.
Crni biber je bogat biljnim jedinjenjem zvanim piperin, za koji su studije u epruvetama otkrile da ima moćna antioksidativna svojstva. Studije sugerišu da ishrana bogata antioksidansima može pomoći u sprečavanju ili odlaganju štetnih efekata slobodnih radikala.
Hronična upala može biti osnovni faktor u mnogim stanjima, kao što su artritis, bolesti srca, dijabetes i rak. Mnoge laboratorijske studije sugerišu da piperin — glavno aktivno jedinjenje u crnom biberu — može efikasno da se bori protiv upale.
Pokazalo se da piperin poboljšava funkciju mozga. Konkretno, pokazao je potencijalne prednosti za simptome povezane sa degenerativnim stanjima mozga kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Na primer, studija na pacovima sa Alchajmerovom bolešću otkrila je da piperin poboljšava pamćenje.
Studije sugerišu da piperin može pomoći u poboljšanju metabolizma šećera u krvi. U jednoj studiji, 86 ljudi sa prekomernom težinom koji su uzimali suplement koji sadrži piperin i druga jedinjenja tokom 8 nedelja doživelo je značajna poboljšanja osetljivosti na insulin – meru koliko dobro hormon insulin uklanja glukozu iz krvotoka.
Visok holesterol u krvi povezan je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, što je vodeći uzrok smrti širom sveta. Ekstrakt crnog bibera je proučavan na životinjama zbog njegovog potencijala da smanji nivo holesterola.
U jednoj 42-dnevnoj studiji, pacovi hranjeni ishranom sa visokim sadržajem masti i ekstraktom crnog bibera su smanjili nivoe holesterola u krvi, uključujući LDL (loš) holesterol. Isti efekti nisu primećeni u kontrolnoj grupi.
Pored toga, veruje se da crni biber i piperin povećavaju apsorpciju dijetetskih suplemenata koji imaju potencijalne efekte na snižavanje holesterola kao što su kurkuma i crveni kvasac.
Istraživači pretpostavljaju da aktivno jedinjenje u crnom biberu, piperin, može imati svojstva u borbi protiv raka. Iako nisu sprovedena ispitivanja na ljudima, studije u epruvetama su otkrile da piperin usporava replikaciju ćelija raka dojke, prostate i debelog creva i izaziva smrt ćelija raka.
Druga studija u epruvetama je pregledala 55 jedinjenja iz začina i primetila da je piperin iz crnog bibera najefikasniji u povećanju efikasnosti tradicionalnog lečenja trostruko negativnog raka dojke, najagresivnijeg tipa raka .
Prema preliminarnim istraživanjima, crni biber može biti od koristi zdravlju na mnoge druge načine:
Povećava apsorpciju hranljivih materija: Crni biber može povećati apsorpciju esencijalnih hranljivih sastojaka poput kalcijuma i selena, kao i nekih korisnih biljnih jedinjenja, kao što su ona koja se nalaze u zelenom čaju i kurkumi.
Može promovisati zdravlje creva: Sastav crevnih bakterija je povezan sa imunološkom funkcijom, raspoloženjem, hroničnim bolestima i još mnogo toga. Preliminarna istraživanja sugerišu da crni biber može povećati dobre bakterije u vašim crevima.
Može pomoći u ublažavanju bolova: Iako tek treba da se prouči na ljudima, studije na glodarima sugerišu da piperin u crnom biberu može biti prirodni lek za ublažavanje bolova.
Može smanjiti apetit: U maloj studiji, 16 odraslih je prijavilo smanjen apetit nakon pijenja napitka na bazi crnog bibera u poređenju sa vodom sa ukusom.
Crni biber je postao glavna hrana u domaćinstvima širom sveta. Sa svojom suptilnom toplotom i smelim ukusom, svestran je i može da poboljša skoro svako ukusno jelo.
Malo mlevenog crnog bibera može biti ukusan začin za kuvano povrće, jela od testenina, meso, ribu, živinu i još mnogo toga. Takođe se dobro slaže sa drugim zdravim začinima, uključujući kurkumu, kardamom, kim, beli luk i koricu limuna.