Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ruski recepti za jela s čičokom
Nekad su se njome lečile rane, bolovi u zglobovima i nesanica, ali s vremenom se spektar njenog dejstva proširio, tako da je danas efikasna i u slučaju dijabetesa, hipertenzije, čira na želucu, malokrvnosti… Sem toga, čičoka je i ukusna. Napravite neko od ovih ruskih jela.
Sadržaj članka
Za lekovita svojstva čičoke ljudi su znali još 2.000 godina pre nove ere. Sokom od krtole čičoke i odvarom od njenih stabljika naši daleki preci lečili su rane i opekotine, oslobađali se bolova u zglobovima i kičmi, borili se s nesanicom i malaksalošću. U naše vreme ova biljka široko se koristi u lečenju dijabetesa, hipertenzije, čira na želucu, malokrvnosti, kožnih i drugih oboljenja. Krtole divljeg krompira, kako još zovu čičoku, sadrže lako svarljiv organski silicijum, kalijum, magnezijum i još mnogo drugih nezamenjivih amino-kiselina i mikroelemenata. Ovaj plod ima imunoprotektivna svojstva, jača krvne sudove i povećava njihovu elastičnost.
Potrebno: 500 g čičoke, 2 glavice luka, 30 g maslaca, 3 čaše bujona, 100 g slatke ili kisele pavlake, 3-4 kašike brašna, so, biber, muskatni oraščić po ukusu.
Čičoku operite, očistite i iseckajte na kružiće pa propržite zajedno sa sitno iseckanim lukom. Povrće stavite u proključali bujon i kuvajte poklopljeno 15 minuta. Od brašna i pola čaše bujona napravite zapršku. U supu dodajte slatku ili kiselu pavlaku, sve ispasirajte i sipajte zapršku od brašna, pustite da proključa, posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić pa kuvajte još pet minuta.
Potrebno: 5 krtola čičoke, 1 litar mleka, 1 kašika brašna, 2 kašike maslaca, 1 glavica luka, biljno ulje, peršun.
Prokuvajte mleko, stavite u njega kašiku brašna i maslac pa prokuvajte još jednom. Dodajte krupno izrendane krtole čičoke, kao i sitno iseckan luk propržen na biljnom ulju. Kuvajte još pet minuta pa poslužite posuto sitno seckanim peršunom.
Pročitajte i… Recepti za krem supe
Potrebno: 1 kg čičoke, 2 jaja, 2-3 kašike brašna, so i šećer po ukusu, biljno ulje.
Izrendajte oprane i salvetom obrisane krtole čičoke, dodajte jaja, brašno, so i šećer po ukusu pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Testo u obliku pljeskavica stavljajte na dobro ugrejan tiganj i pecite na biljnom ulju.
Potrebno: 500 g čičoke, 4 glavice luka, 20 g maslaca, 125 g slatke pavlake, 1 kašičica slačice, so, limunov sok, matičnjak.
Čičoku očistite, iseckajte na debele komadiće i blanširajte u ključaloj slanoj vodi jedan minut. Luk iseckajte i propržite na zagrejanom ulju, dodajte pavlaku i slačicu. U tu smesu stavite komadiće čičoke, dinstajte na tihoj vatri 10–15 minuta i prelijte limunovim sokom. Pospite matičnjakom.
Potrebno: 500 g čičoke, 500 g kupusa, 2 jaja, 2 kašike brašna, 150 ml biljnog ulja, 100 g slatke pavlake, so, prezla.
Čičoku operite, očistite i krupno izrendajte. Kupus sitno iseckajte, izmešajte s čičokom, dodajte pavlaku i dinstajte poklopljeno dok ne bude gotovo. U toplu masu od povrća brzo dodajte jaja i brašno (zakuvajte) i posolite. Mešajte dok ne dobijete homogeni pire. Zatim oblikujte šnicle, uvaljajte ih u prezlu i ispecite s obe strane na biljnom ulju.
Potrebno: 150 g čičoke, 100 g mleka, 10 g maslaca, 5 g brašna, zelen.
Čičoku očistite i iseckajte na kockice, stavite u proključalo mleko razblaženo sa 50 ml vode i kuvajte na tihoj vatri tako da samo struji dok ne bude gotovo. Zatim mleko prespite u drugu posudu i pustite da proključa, dodajte komadiće maslaca izmešane s pšeničnim brašnom i propržene kao za bešamel sos, pa, mešajući, kuvajte dok se ne zgusne. Ovim sosom prelijte kuvanu čičoku i pažljivo izmešajte tako da se ne zgnječi. Poslužite posuto sa zeleni.
Potrebno: 300 g čičoke, 3 jaja, 1 konzerva kukuruza, majonez.
Čičoku očistite, prelijte jako ključalom vodom i kuvajte pet minuta. Jaja skuvajte tvrdo, ohladite ih i očistite. Sastavite čičoku i jaja iseckana na kockice, dodajte kukuruz iz konzerve, začinite majonezom i izmešajte.
Pročitajte i… Matovilac – najzdravija salata na svetu