Čičoka – ”kruška” iz zemlje

Ruski recepti za jela s čičokom

by | 13.04.2022
čičoka

Nekad su se njome lečile rane, bolovi u zglobovima i nesanica, ali s vremenom se spektar njenog dejstva proširio, tako da je danas efikasna i u slučaju dijabetesa, hipertenzije, čira na želucu, malokrvnosti… Sem toga, čičoka je i ukusna. Napravite neko od ovih ruskih jela.

LEKOVITA SVOJSTVA ČIČOKE

Za lekovita svojstva čičoke ljudi su znali još 2.000 godina pre nove ere. Sokom od krtole čičoke i odvarom od njenih stabljika naši daleki preci lečili su rane i opekotine, oslobađali se bolova u zglobovima i kičmi, borili se s nesanicom i malaksalošću. U naše vreme ova biljka široko se koristi u lečenju dijabetesa, hipertenzije, čira na želucu, malokrvnosti, kožnih i drugih oboljenja. Krtole divljeg krompira, kako još zovu čičoku, sadrže lako svarljiv organski silicijum, kalijum, magnezijum i još mnogo drugih nezamenjivih amino-kiselina i mikroelemenata. Ovaj plod ima imunoprotektivna svojstva, jača krvne sudove i povećava njihovu elastičnost.

KREM SUPA OD ČIČOKE

Potrebno: 500 g čičoke, 2 glavice luka, 30 g maslaca, 3 čaše bujona, 100 g slatke ili kisele pavlake, 3-4 kašike brašna, so, biber, muskatni oraščić po ukusu.

Čičoku operite, očistite i iseckajte na kružiće pa propržite zajedno sa sitno iseckanim lukom. Povrće stavite u proključali bujon i kuvajte poklopljeno 15 minuta. Od brašna i pola čaše bujona napravite zapršku. U supu dodajte slatku ili kiselu pavlaku, sve ispasirajte i sipajte zapršku od brašna, pustite da proključa, posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić pa kuvajte još pet minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

MLEČNA SUPA

Potrebno: 5 krtola čičoke, 1 litar mleka, 1 kašika brašna, 2 kašike maslaca, 1 glavica luka, biljno ulje, peršun.

Prokuvajte mleko, stavite u njega kašiku brašna i maslac pa prokuvajte još jednom. Dodajte krupno izrendane krtole čičoke, kao i sitno iseckan luk propržen na biljnom ulju. Kuvajte još pet minuta pa poslužite posuto sitno seckanim peršunom.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Recepti za krem supe

OLADIJE OD ČIČOKE

Potrebno: 1 kg čičoke, 2 jaja, 2-3 kašike brašna, so i šećer po ukusu, biljno ulje.

Izrendajte oprane i salvetom obrisane krtole čičoke, dodajte jaja, brašno, so i šećer po ukusu pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Testo u obliku pljeskavica stavljajte na dobro ugrejan tiganj i pecite na biljnom ulju.

ČIČOKA S PAVLAKOM I SLAČICOM

Potrebno: 500 g čičoke, 4 glavice luka, 20 g maslaca, 125 g slatke pavlake, 1 kašičica slačice, so, limunov sok, matičnjak.

Članak se nastavlja posle reklama

Čičoku očistite, iseckajte na debele komadiće i blanširajte u ključaloj slanoj vodi jedan minut. Luk iseckajte i propržite na zagrejanom ulju, dodajte pavlaku i slačicu. U tu smesu stavite komadiće čičoke, dinstajte na tihoj vatri 10–15 minuta i prelijte limunovim sokom. Pospite matičnjakom.

ŠNICLE OD ČIČOKE I KUPUSA

Potrebno: 500 g čičoke, 500 g kupusa, 2 jaja, 2 kašike brašna, 150 ml biljnog ulja, 100 g slatke pavlake, so, prezla.

Čičoku operite, očistite i krupno izrendajte. Kupus sitno iseckajte, izmešajte s čičokom, dodajte pavlaku i dinstajte poklopljeno dok ne bude gotovo. U toplu masu od povrća brzo dodajte jaja i brašno (zakuvajte) i posolite. Mešajte dok ne dobijete homogeni pire. Zatim oblikujte šnicle, uvaljajte ih u prezlu i ispecite s obe strane na biljnom ulju.

ČIČOKA U MLEKU

Potrebno: 150 g čičoke, 100 g mleka, 10 g maslaca, 5 g brašna, zelen.

Članak se nastavlja posle reklama

Čičoku očistite i iseckajte na kockice, stavite u proključalo mleko razblaženo sa 50 ml vode i kuvajte na tihoj vatri tako da samo struji dok ne bude gotovo. Zatim mleko prespite u drugu posudu i pustite da proključa, dodajte komadiće maslaca izmešane s pšeničnim brašnom i propržene kao za bešamel sos, pa, mešajući, kuvajte dok se ne zgusne. Ovim sosom prelijte kuvanu čičoku i pažljivo izmešajte tako da se ne zgnječi. Poslužite posuto sa zeleni.

SALATA OD ČIČOKE S KUKURUZOM

Potrebno: 300 g čičoke, 3 jaja, 1 konzerva kukuruza, majonez.

Čičoku očistite, prelijte jako ključalom vodom i kuvajte pet minuta. Jaja skuvajte tvrdo, ohladite ih i očistite. Sastavite čičoku i jaja iseckana na kockice, dodajte kukuruz iz konzerve, začinite majonezom i izmešajte.

Pročitajte i… Matovilac – najzdravija salata na svetu

 

Foto: ValentynVolkov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs