Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Glavno povrće jeseni je svakako bundeva. Dok je ljudi konzumiraju na razne načine, malo njih zna da bundeva kao lek ima niz korisnih svojstava.
Navikli smo da jedemo čorbe od bundeve, pite i razne đakonije. Međutim, bundevu je dobro konzumirati ne samo kao ukusnu poslasticu, već i kao pomoć našem organizmu. Bundeva je odlično sredstvo za čišćenje organizma, a takođe je veoma efikasna u prevenciji protiv raka.
Sadržaj članka
Bundeva je sačinjena od 90% vode, a 10% vitamina A, C, B, B2, E, T, karotena, proteina, vlakana, minerala i šećera. Ona je prirodno sredstvo za čišćenje organizma, uklanjanje tečnosti, poboljšanje varenja i kao diuretik. Često se koristi uza poboljšanje vida, metabolizma, hipertenzije i tuberkuloze. Osim toga, veoma je efikasna u prevenciji raka.
Bundeva normalizuje prohodnost žučnih kanala, promoviše regeneraciju ćelija i uklanja loš holesterol. Pored toga, ona poboljšava i metabolizam ugljenih hidrata. Pomažući jetri, istovremeno se i urinarni sistem i creva dovode u red.
Loš holesterol je podložan da reaguje na bundevu zahvaljujući fitosterolima koji se nalaze u njoj. Eliminisanje lošeg holesterola utiče na smanjenje rizika od ateroskleroze, tromboze, srčanog i moždanog udara. Pored toga, magnezijum i kalcijum koji se nalaze u bundevi jačaju srčani mišić i smanjuju krvni pritisak. Seme sprečava koronarnu bolest srca. Osim toga, vitamin K učestvuje u formiranju trombocita, utiče na zgrušavanje krvi, smanjujući rizik od anemije.
Bundeva sadrži dosta cinka koji je važan za reproduktivni sistem jer pospešuje razvoj spermatozoida. Nekada su ljudi koristili sok od bundeve za održavanje muške moći. Ukoliko imate problema sa prostatom, može pomoći klistir sa odvarom bundeve.
Bundeva ima niz korisnih svojstava za žensko zdravlje.
Bundeva je veoma niskokalorična. Na 100 g sirovog proizvoda, ona ima 28 kcal. Međutim, kalorijski sadržaj bundeve se povećava kada se kuva i zavisi od toga kako pripremite proizvod. Ako ispečete bundevu u rerni, njen kalorijski sadržaj će ostati otprilike isti. Ali ako je bundeva u mlečnoj kaši, njen kalorijski sadržaj će porasti.
Bundevu mogu konzumirati i deca i odrasli. Međutim, u određenim slučajevima je potrebno izbegavati ovo provrće:
Dakle, bundeva kao lek ima niz lekovitih sovjstava i nemojte se ustručavati da ih iskoristite.