Brokoli – najkorisniji kupus

Ovi ukusni cvetići poboljšavaju rad srca, sprečavaju aterosklerozu i usporavaju starenje

by | 07.06.2022
brokoli

Brokoli je poznat još od vremena starog Rima. Pre oko dve hiljade godina ova vrsta kupusa gajena je u baštama zajedno s običnim kupusom. Danas se upravo brokoli smatra najkorisnijim. Sadrži vitamine A, C, E, B1, B2, PP i minerale kalijum, kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, jod, hrom i bor. Ukoliko brokoli uporedimo s drugim vrstama kupusa, ispostavlja se da ima dva puta više vitamina A i C, kao i mineralnih supstanci kao što su fosfor, kalcijum i gvožđe. U sastavu brokolija su i metionin, tiamin, folna kiselina, holin i riboflavin.

Proteini iz ovog povrća ne zaostaju za proteinima životinjskog porekla – na primer, lizina i triptofana u njemu ima isto koliko i u belancetu običnog jajeta. Jela od brokolija poboljšavaju rad srca i smanjuju oštećenja miokarda u uslovima nedostatka kiseonika. Njegovom redovnom upotrebom u ishrani sprečava se razvoj ateroskleroze i usporava starenje. Preporučuje se da se brokoli uvrsti u svakodnevnu ishranu osoba posle preležane bolesti, zatim dece i trudnica. Zapamtite da je prilikom njegove pripreme najbolje dinstati ga na pari, i to samo nekoliko minuta. Što ga duže budete kuvali, u njemu će ostati manje korisnih supstanci!

RECEPTI SA BROKOLIJEM

Brokoli s belim lukom

Potrebno: glavica brokolija, 3-4 čena belog luka, so, biljno ulje po ukusu.

Podelite brokoli na manje cvetove, a stabljiku bacite. Skuvajte ga u posoljenoj vodi ili ga pripremite na pari. Beli luk sitno iseckajte. U dubokom tiganju zagrejte biljno ulje, ubacite beli luk i brzo, mešajući, blago ga propržite. Dodajte brokoli, protresite, posolite i sipajte malo vode. Poklopite tiganj i držite na tihoj vatri nekoliko minuta, tako da se brokoli ne raskuva, ali da aroma belog luka uspe da prožme svaki cvetić. Jelo je gotovo.

Članak se nastavlja posle reklama

Salata od brokolija s piletinom

Potrebno: 400 g brokolija, 300 g pilećeg filea, kašika topljenog maslaca, 125 g majoneza, dve kašike pavlake, kašika limunovog soka, veza mladog luka, so i biber po ukusu.

Propržite file pet minuta na topljenom maslacu. Posolite, pobiberite i iseckajte na komadiće. Izmešajte majonez i pavlaku. Dodajte limunov sok, so i biber. Brokoli properite, očistite i podelite na cvetove. Blanširajte ga u posoljenoj vodi osam do deset minuta. Stavite na tanjire komade filea i brokoli. Prelijte sosom i ukrasite mladim lukom.

Članak se nastavlja posle reklama

Brokoli sa sitnim sirom

Potrebno: 800 g brokolija, 30 g maslaca, 200 g sitnog sira, 100 g žutog sira, 170 g pavlake, pola čaše brašna, 4 jaja, četvrt kašičice rendanog muskatnog oraščića, so i biber po ukusu, kašika biljnog ulja, kašika griza. Za sos: 25 g maslaca, kašika brašna, pola čaše pavlake, muskatni oraščić, so i biber po ukusu.

Zagrejte rernu na srednju temperaturu. Iseckajte brokoli i stavite ga u veliku činiju za salatu. Dodajte biljno ulje, pavlaku, sir, jaja, brašno i mleveni oraščić. Dobro izmešajte. Posolite i pobiberite po ukusu i ponovo dobro promešajte. Namažite tepsiju biljnim uljem i blago pospite grizom. Na tepsiju pažljivo izručite smesu i pecite je 50 minuta. Za sos: rastopite maslac u šerpici, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete homogenu masu. Dodajte pavlaku i kuvajte dok se sos ne zgusne. Zatim posolite i pobiberite po ukusu, pa dodajte muskatni oraščić. Prelijte sosom vruće zapečeno jelo i ostavite da odstoji otprilike pet minuta pred serviranje.

Brokoli sa sosom od sira

Potrebno: glavica brokolija, 100 g tvrdog sira, 50 g topljenog sira, čaša mleka, kašika brašna, 30 g maslaca, so i biber po ukusu.

Podelite brokoli na cvetove i pripremite ga na pari. Možete ga poprskati limunovim sokom. Odvojeno napravite sos: tvrdi sir narendajte, a topljeni isecite. Propržite brašno na maslacu, pa kad ne bude više grudvica, dodajte mleko. U dobijeni sos stavite sav sir i kuvajte, mešajući, dok se sir ne rastopi, pa začinite solju i biberom. Gotov brokoli prelijte sosom i poslužite.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pročitajte i… Recepti za čorbe što greju

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: gitusik / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs