Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ovi ukusni cvetići poboljšavaju rad srca, sprečavaju aterosklerozu i usporavaju starenje
Brokoli je poznat još od vremena starog Rima. Pre oko dve hiljade godina ova vrsta kupusa gajena je u baštama zajedno s običnim kupusom. Danas se upravo brokoli smatra najkorisnijim. Sadrži vitamine A, C, E, B1, B2, PP i minerale kalijum, kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, jod, hrom i bor. Ukoliko brokoli uporedimo s drugim vrstama kupusa, ispostavlja se da ima dva puta više vitamina A i C, kao i mineralnih supstanci kao što su fosfor, kalcijum i gvožđe. U sastavu brokolija su i metionin, tiamin, folna kiselina, holin i riboflavin.
Proteini iz ovog povrća ne zaostaju za proteinima životinjskog porekla – na primer, lizina i triptofana u njemu ima isto koliko i u belancetu običnog jajeta. Jela od brokolija poboljšavaju rad srca i smanjuju oštećenja miokarda u uslovima nedostatka kiseonika. Njegovom redovnom upotrebom u ishrani sprečava se razvoj ateroskleroze i usporava starenje. Preporučuje se da se brokoli uvrsti u svakodnevnu ishranu osoba posle preležane bolesti, zatim dece i trudnica. Zapamtite da je prilikom njegove pripreme najbolje dinstati ga na pari, i to samo nekoliko minuta. Što ga duže budete kuvali, u njemu će ostati manje korisnih supstanci!
Sadržaj članka
Potrebno: glavica brokolija, 3-4 čena belog luka, so, biljno ulje po ukusu.
Podelite brokoli na manje cvetove, a stabljiku bacite. Skuvajte ga u posoljenoj vodi ili ga pripremite na pari. Beli luk sitno iseckajte. U dubokom tiganju zagrejte biljno ulje, ubacite beli luk i brzo, mešajući, blago ga propržite. Dodajte brokoli, protresite, posolite i sipajte malo vode. Poklopite tiganj i držite na tihoj vatri nekoliko minuta, tako da se brokoli ne raskuva, ali da aroma belog luka uspe da prožme svaki cvetić. Jelo je gotovo.
Potrebno: 400 g brokolija, 300 g pilećeg filea, kašika topljenog maslaca, 125 g majoneza, dve kašike pavlake, kašika limunovog soka, veza mladog luka, so i biber po ukusu.
Propržite file pet minuta na topljenom maslacu. Posolite, pobiberite i iseckajte na komadiće. Izmešajte majonez i pavlaku. Dodajte limunov sok, so i biber. Brokoli properite, očistite i podelite na cvetove. Blanširajte ga u posoljenoj vodi osam do deset minuta. Stavite na tanjire komade filea i brokoli. Prelijte sosom i ukrasite mladim lukom.
Potrebno: 800 g brokolija, 30 g maslaca, 200 g sitnog sira, 100 g žutog sira, 170 g pavlake, pola čaše brašna, 4 jaja, četvrt kašičice rendanog muskatnog oraščića, so i biber po ukusu, kašika biljnog ulja, kašika griza. Za sos: 25 g maslaca, kašika brašna, pola čaše pavlake, muskatni oraščić, so i biber po ukusu.
Zagrejte rernu na srednju temperaturu. Iseckajte brokoli i stavite ga u veliku činiju za salatu. Dodajte biljno ulje, pavlaku, sir, jaja, brašno i mleveni oraščić. Dobro izmešajte. Posolite i pobiberite po ukusu i ponovo dobro promešajte. Namažite tepsiju biljnim uljem i blago pospite grizom. Na tepsiju pažljivo izručite smesu i pecite je 50 minuta. Za sos: rastopite maslac u šerpici, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete homogenu masu. Dodajte pavlaku i kuvajte dok se sos ne zgusne. Zatim posolite i pobiberite po ukusu, pa dodajte muskatni oraščić. Prelijte sosom vruće zapečeno jelo i ostavite da odstoji otprilike pet minuta pred serviranje.
Potrebno: glavica brokolija, 100 g tvrdog sira, 50 g topljenog sira, čaša mleka, kašika brašna, 30 g maslaca, so i biber po ukusu.
Podelite brokoli na cvetove i pripremite ga na pari. Možete ga poprskati limunovim sokom. Odvojeno napravite sos: tvrdi sir narendajte, a topljeni isecite. Propržite brašno na maslacu, pa kad ne bude više grudvica, dodajte mleko. U dobijeni sos stavite sav sir i kuvajte, mešajući, dok se sir ne rastopi, pa začinite solju i biberom. Gotov brokoli prelijte sosom i poslužite.
Pročitajte i… Recepti za čorbe što greju