Breskva: Zdrava za srce, čisti od toksina i pomaže u borbi protiv kandide
Slatka breskva pomaže telu da se bori protiv slobodnih radikala, sprečava rak i štiti vaše srce od bolesti. Nije ni čudo jer ima visok sadržaj antioksidansa koje imaju antiinflamatorna i antigljivična svojstva.
Poreklom iz Kine, breskva postoji milenijumima i smatra se sočnim, ukusnim voćem za upotrebu u različitim vrstama jela širom sveta, ali prednosti se ne zaustavljaju samo na ukusu.
Sadržaj članka
Breskva kao slatki lek
Pored brojnih vitamina i minerala, niskog sadržaja kalorija i, naravno, ukusnog ukusa, ishrana breskve takođe je prepuna odličnih antioksidanata, uključujući svih pet klasifikacija karotenoida. Kao odličan izvor vitamina A i vitamina C, plus korisnih vlakana, nije ni čudo što su breskve tako moćno voće kada je u pitanju održavanje optimalnog zdravlja i borba protiv bolesti.
Jedan od najvećih kvaliteta u ishrani breskve je velika količina antioksidanata koji se nalaze u ovim ukusnim plodovima. Breskve pokazuju snažna antioksidativna svojstva koja imaju dugoročne implikacije u borbi protiv bolesti i slobodnih radikala. Sveže ceđeni sok od breskve može započeti proces ublažavanja oksidativnog stresa za samo 30 minuta nakon što ih konzumirate.
Istraživanja ukazuju na viši nivo antioksidanata u kori u odnosu na pulpu, na primer. Takođe ćete pronaći bolji sadržaj hranljivih materija u svežim breskvama, jer konzerve od breskve i sirup od breskve sadrže vrlo malo onoga što breskve čini tako korisnim.
Breskva u prevenciji raka
Breskve su snažno povezane sa prevencijom i regresijom različitih karcinoma, što ih stavlja među neke od najboljih namirnica za borbu protiv raka. Prema studiji istraživača iz Tekas A&M iz 2014. godine, polifenoli u breskvama (i šljivama) uspešno su inhibirali rast i metastaze (širenje na druge organe) najmanje jednog soja ćelija raka dojke. Oni preporučuju pacijentima sa rakom dojke da jedu dve do tri breskve dnevno kako bi osetili iste efekte zaštite od raka.
Kafeinska kiselina, antioksidans koji se nalazi u tolikoj količini u breskvi, može inhibirati tip fibrosarkoma, tumora koji raste u vlaknastom vezivnom tkivu. Određeni karcinomi debelog creva su takođe usporeni u rastu usled konzumiranja breskve i sličnog voća.
Štiti srce
Breskve (zajedno sa šljivama i kajsijama) pružaju nadu za prevenciju i pomoć u borbi protiv metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti. Ovi „koštunjavi plodovi“, koji se tako nazivaju zbog svoje velike unutrašnje ljuske semena, imaju jedinstvenu kombinaciju bioaktivnih jedinjenja koja zajedno stvaraju drastična poboljšanja kod osoba koje su u riziku od srčanih oboljenja.
Pomaže u smanjenju upale
Među svojim brojnim antiinflamatornim sposobnostima, ishrana breskve zaustavlja proizvodnju inflamatornih citokina i potiskuje oslobađanje histamina u krvotoku koji izaziva alergijsku reakciju. Sveža pulpa i kora breskve imaju ozbiljnu moć borbe protiv upala koje izazivaju ćelijsku smrt u telu, što breskve čini odličnom antiinflamatornom hranom.
Eliminiše kandidu
Ono što breskvama daje njihovu moć nije samo prisustvo pojedinačnih hranljivih materija, već i bioaktivna jedinjenja koja su rezultat kombinacije specifičnih količina hranljivih materija koje obezbeđuju.
Ovo takođe važi za objašnjenje snage breskve protiv simptoma kandide, najčešće gljivične infekcije. Ishrana breskve se bori i eliminiše rast gljivica kandide svojom kombinacijom polifenola, bioflavonoida i kondenzovanih tanina.
Može zaštititi od toksina
Istraživanje objavljeno 2017. godine otkrilo je da breskve sa belim mesom „mogu povećati metabolizam toksičnih komponenti u duvanskom dimu kod pušača i zaštititi normalna tkiva od toksičnosti nikotina kod miševa. To bi moglo značiti da breskve pomažu u zaštiti i od drugih toksina, pomažući u zaštiti ljudi od svih izvora napadača životne sredine.
Potrudite se da uživate u zrelim breskvama, ako su tvrde možete da ih ostavite na kuhinjskom pultu dva-tri dana da sazore. Konzerviranje breskvi je još jedan način na koji ljudi često uživaju u breskvi – međutim, opet, rizikuje gubitak hranljive vrednosti. Konzervirane breskve gube oko 21 posto svog antioksidativnog opterećenja.