Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Načela ishrane koja ne pomažu samo u gubitku težine već produžuju mladost i čuvaju zdravlje
Savremeni naučnici su u stalnom traženju rešenja za optimalnu normalizaciju telesne težine. Istraživač Jošinori Osumi iz Japana dobio je Nobelovu nagradu iz oblasti medicine za otkriće autofagije, načela ishrane koja ne pomažu samo u gubitku težine već produžuju mladost i čuvaju zdravlje. Prenosimo vam osnove tog sistema ishrane.
Sadržaj članka
Sistem ishrane japanskog naučnika zasnovan je na procesu autofagije (oslobađanje ćelija od „ćelijskih ostataka“). Suština je u tome što se tokom kratkog gladovanja ćelije podmlađuju na prirodan način, čisteći se od nepotrebnih komponenata. Ovaj princip pomaže da, promenom samo jedne navike, započnu prirodni procesi podmlađivanja i oporavka – eliminacijom viška masti. Da bi se aktivirao proces autofagije u telu, pomaže „prozor ishrane“. On predstavlja vremenski interval tokom koga osoba konzumira hranu. Što je ovaj interval kraći, brže ćete započeti proces podmlađivanja i gubitka težine. Na primer, ako dan započinjete doručkom u sedam sati i završavate večerom u 19, onda će vaš „prozor ishrane“ biti 12 sati. A naučnik preporučuje skraćenje vremena unosa hrane sa 12 na šest–osam sati. Međutim, on ne savetuje smanjenje količine uobičajene hrane i kaloričnosti, nego se fokusira na sledeće:
* Prvi obrok treba da bude obilan i s najviše kalorija. Doručkujte 30–60 minuta nakon što se probudite. Na primer, u osam sati.
* Ručak treba da usledi četiri sata posle toga, otprilike oko 12 sati, a po obimu treba da bude manji.
* Večera se preporučuje takođe nakon četiri sata, tačnije, u 16 sati, a ukoliko hoćete da dovedete sebe u formu – najbolje je da ne večerate.
Naučno istraživanje je 2017. godine potvrdilo da su ljudi koji praktikuju „prozor ishrane“ od šest do osam sati manje skloni gojaznosti, dijabetesu i anemiji. Osim toga, skraćenje „prozora ishrane“:
* pomaže da se izgube kilogrami – smanjuje se osećaj gladi, povećava se intenzitet metaboličkih procesa;
* čini organizam otpornijim na onkološka oboljenja (rak grudi, kože i dr.);
* pojačava otpornost na ultraljubičasto zračenje, što blagotvorno deluje na kožu;
* normalizuje san;
* normalizuje pritisak i rad kardiovaskularnog sistema.
Naučnici su došli do zaključka da ljudi čiji je ručak obilniji od doručka sporije mršave nego oni koji ujutru jedu jači obrok. Preskakanje doručka se i ne razmatra. On uvek treba da bude maksimalno sat vremena nakon ustajanja.
Pročitajte i… Dijeta s graškom
Čovekovo telo funkcioniše na osnovu cirkadijalnog ritma – oscilacija unutrašnjih bioloških satova prema promeni dana i noći.
Jutarnji sati – vreme oslobađanja hormona kortizola: on stimuliše povećanje apetita i daje energiju.
Uveče – oslobađa se hormon melatonin, koji priprema organizam na odmor: svi procesi se usporavaju, uključujući i varenje hrane.
Večernji unos hrane doprinosi uznemiravanju biološkog sata, koji ne kuca u odgovarajućem ritmu. Organizam brka dan i noć, pa proizvodi hormone u pogrešno vreme. Na primer, ujutru je hormon kortizol nizak, a uveče visok, iako umesto energije telo treba da se smiri i pripremi za odmor. Takvo narušavanje biološkog ritma dovodi do rizika od gojaznosti, metaboličkih procesa u telu, kao i nervnih poremećaja i depresije.
U praksi se pokazalo da prvih nekoliko dana osoba koja je skratila „prozor ishrane“ hoće da jede posle 19 sati. Tada u borbi s glađu može pomoći povrće u malim količinama, jer nije u pitanju glad već navika. Kako obećavaju naučnici, već nakon nekoliko dana sve će postati mnogo lakše, a osećaj će biti odličan!
Pročitajte i… Dijeta bez ugljenih hidrata