ALVA OD ŠARGAREPE ODRŽAVA IMUNITET

by | 04.12.2017

Alvu vole mnogi. Pripremljena od semenki suncokreta, sadrži vitamine, mikroelemente, polinezasićene masne kiseline i fosfolipide, koji doprinose jačanju imuniteta i održavaju kardiovaskularni sistem. Ali, u svemu je potrebna mera – dnevna norma je 20–30 g. Fitoterapeut Jana Kirilovna Banjko (Jekaterinburg) savetuje da sami napravimo alvu od… šargarepe. Ovaj slatkiš koristan je u slučaju anemije, hipovitaminoze, poliartritisa, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti jetre, bubrega i želuca. U vreme prehlada alva od šargarepe zasitiće organizam vitaminima i pomoći da se ojača imunitet, a obolelima da izbegnu komplikacije.

SASTOJCI
Čaša narendane šargarepe iz koje je isceđen sok, pola čaše mleka ili vode, trećina čaše šećera, četiri kašike putera, trećina čaše suvog grožđa (može se koristiti bilo koje isitnjeno suvo voće), tri kašike blago ispečenih i samlevenih orašastih plodova (ili smesa orašastih plodova), po prstohvat začina po ukusu (cimet, kardamom i sl.).

PRIPREMA
Rastopite puter i u to dodajte šargarepu. Pržite na slaboj vatri dok ne osetite jaku aromu šargarepe. Potom dodajte sve ostale sastojke, osim začina. Kuvajte na slaboj vatri 15 minuta, stalno mešajući. Kad ispari sva tečnost, sipajte sve mlevene začine. Dobijenu masu preručite u prethodno nauljene kalupe i pustite da odstoji sat-dva. Zatim izvadite, isecite na kockice (1 x 1 cm) i po želji pospite šećerom u prahu ili nastruganim kokosom. Smesu takođe možete ostaviti da se ohladi, a zatim od nje napraviti kuglice. Alvu čuvajte u frižideru. Dnevna norma su dve kockice ili kuglice.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

Članak se nastavlja posle reklama

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs