Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Kilogrami “beže” i ne vraćaju se
S tačke gledišta svake žene, idealna dijeta je ona kad se ne moraju brojati kalorije. A ukoliko pritom nestaju kilogrami i poboljšava se stanje organizma i kože, onda je to savršeno! Ovoga puta pišemo upravo o takvom načinu ishrane. Ne verujete nam? Uverite se i sami…
Sadržaj članka
Zahvaljujući naporima dveju nutricionistkinja, Viki Edžson i Nataše Koret, razrađen je sistem ishrane koji doprinosi poboljšanju zdravlja osoba s oboljenjima sistema za varenje.
Dijetolozi tvrde da stabilno održavanje pH organizma u granicama između 7,35 i 7,45 oslobađa od mnoštva problema s gastrointestinalnim traktom i pomaže u mršavljenju.
Dijeta je zasnovana na tome da upotreba jednih proizvoda izaziva baznu reakciju, a drugih – kiselu. Pravilno kombinovanje jela iz obe grupe omogućava da se postigne balans u organizmu i uspostave procesi razmene. Tokom proučavanja nove metode ishrane otkriveno je da alkalna dijeta ima mnoštvo prednosti, uključujući:
* održavanje stabilnog rada gastrointestinalnog trakta;
* kontrolu apetita;
* bolju apsorpciju vitamina i mikroelemenata;
* nestanak bubuljica i akni;
* poboljšanje radne sposobnosti;
* smanjenje telesne mase u proseku za četiri–pet kilograma mesečno.
Ova dijeta ne preporučuje se u slučaju srčanih oboljenja, smanjene kiselosti želuca i atrofičkog gastritisa, kao ni prilikom problema s bubrezima!
Za postizanje rezultata sastavite jelovnik tako da bude ispoštovan idealan odnos 80 : 20. Prvi broj pokazuje količinu baznih proizvoda, a drugi – kiselih. Odnos porcija, kaloričnost i količina međuobroka ostaju isti.
80% ISHRANE:
* sve voće, s izuzetkom grožđa. Najjaču baznu reakciju daju citrusi i zato treba obratiti posebnu pažnju na njih;
* zelen (peršun, mirođija), salate;
* mleko (ali ne kravlje);
* biljni čajevi;
* povrće i korenasti plodovi (osim krompira, kukuruza, mahunarki);
* žitarice;
* crni beskvasni hleb;
* biljna ulja;
* semenke bundeve i orašasti plodovi (osim kikirikija, pistaća, idijskog oraha);
* nemasne sorte ribe;
* sveže ceđeni sokovi, smuti.
20% ISHRANE:
* kravlje mleko, jogurt, kefir i kravlji sir (potrudite se da konzumirate domaće mlečne proizvode ili da ih sami pripremate);
* maslac i druge životinjske masnoće;
* dimljeni proizvodi i iznutrice;
* bilo kakvo meso;
* crni čaj i kafa;
* peciva i hleb od mekog pšeničnog brašna;
* pirinač, mahunarke, kukuruz;
* jaja;
* plodovi mora i masna riba;
* grožđe, suvo voće;
* gotovi sosovi (majonez, kečap, senf).
Najbolje je da od štetnih proizvoda (alkohol, gazirana pića, kobasice i konzervisani proizvodi, peciva itd.) u potpunosti odustanete. Biće teško da to uradite u prvoj etapi, ali posle ćete se navići.
Jelovnik se sastavlja na osnovu spiska baznih i kiselih proizvoda. Zapamtite da odnos 80 : 20 mora da ostane isti. Raznovrsnost jela postiže se kombinacijama:
* doručak: sendvič ili tost od beskvasnog hleba, povrće, jogurt, kuvana jaja (najviše dva);
* ručak: do 200 g proteinske hrane (treba dati prednost ribi) + garnirung napravljen od žitarica ili povrća sa zelenišem. Za desert se možete počastiti voćem;
* večera: voćna salata, ragu od povrća, jela od žitarica, proteinski proizvodi (do 100 g).
Između obroka možete prezalogajiti šaku semenki ili orašastih plodova, smuti ili sok, voće, komadiće kozjeg sira.
Zbog toga što nema strogih ograničenja, stres za organizam je minimalan. Kilogrami nestaju polako i ne vraćaju se. Sem toga, ova dijeta doprinosi oporavku organizma i pozitivno utiče na stanje kože i kose.
Pročitajte i… Dijeta bez ugljenih hidrata