Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Napravite sami ljuti domaći ajvar adžiku i tako zadajte poslednji udarac gripu
Namirnice koje su u prvim redovima prilikom borbe s prehladom i gripom svakako su beli luk i ljuta papričica. Beli luk je poznato sredstvo protiv virusa, dok ljuta papričica sadrži ogromnu količinu vitamina C i prirodni antibiotik kapsaicin. A oba ova supersastojka objedinjuje adžika ajvar. Otkrivamo vam kako da pripremite ovo ukusno jelo
Piše: Tatjana Vladimirovna, travarka
* 2 kg paradajza
* 20 slatkih paprika
* 10–15 ljutih crvenih papričica
* 400 g belog luka
* tri srednja korena rena
* po dve veze peršuna i mirođije
Sve sastojke operite i sameljite na mašini za meso. U dobijenu masu dodajte po četiri kašike soli i šećera. Dobro izmešajte, rasporedite u sterilizovane tegle, prekrijte celofanom i poklopite. Čuvajte na hladnom mestu.
* 15 crvenih ljutih papričica
* 20 čenova belog luka
* 2 kašičice soli
* po kašičica mlevenog korijandera i suve mirođije
* po pola kašičice bibera, cimeta i semena piskavice
* 5 karanfilića
Povrće operite. Papriku očistite od semenki a beli luk od ljuske pa sve sameljite u blenderu. U smesu dodajte začine i dobro promešajte. Biber i karanfilić prethodno možete malo zagrejati u tiganju, a zatim samleti u mlinu za kafu. Dobijenu mešavinu procedite. Pire koji ostane sačuvajte.
Da ajvar ne bi bio preterano suv, dodajte malo soka koji ste procedili – ali samo malo, jer adžika ne treba da bude tečna. Rasporedite je u sterilizovane tegle i čuvajte u frižideru do pola godine.
Preostali sok možete zamrznuti u posudama za led i koristiti za pripremu jela.
! Adžiku ne smete jesti u slučaju gastritisa s pojačanom kiselinom, te čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kontraindikovana je i prilikom bolesti jetre i bubrega – dozvoljena je samo u stadijumu remisije. Srčani bolesnici mogu da je konzumiraju, ali uz oprez i pomalo.