Otkrivamo 5 mitova o hlebu: Jedite ga bez griže savesti!

by | 09.09.2024
Otkrivamo 5 mitova o hlebu: Jedite ga bez griže savesti!

Jedemo ga svaki dan i pri svakom zalogaju osećamo grižu savesti: je li koristan ili ne, da li goji, jesmo li mogli izabrati drugu, zdraviju varijantu… Ovo su neke korisne činjenice o hlebu.

Kada se radi o hlebu, postoji mnogo nedoumica i najčešće je na listi nedozvoljenih namirnica. Ove i slične nedoumice u vezi s hlebom rešiće nam dijetolog Olga Borisovna Bazleva.

5 mitova o hlebu

Dijetolog otrkiva kada je najbolje korsititi određenu vrstu hleba, kao i određene marketinške trikove.

Mit # 1 o hlebu

Hleb je veoma kaloričan, zato treba da pređete na integralne pločice.
Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda. Često se na nju „pecaju“ oni koji žele da pređu na pravilnu ishranu, pa „reformu“ počinju od hleba. Uporedite: jedna integralna pločica ima 37,7 kcal, a jedno parče integralnog hleba 32,9 kcal. Plus, tih tankih „laganih“ pločica pojedemo uglavnom četiri-pet. Kao rezultat toga – unosi se više kalorija. Kakva je to onda pravilna ishrana?

Članak se nastavlja posle reklama

Mit # 2

Tamni hleb je korisniji od belog.
Svaki je na svoj način koristan. Beli hleb je, recimo, neophodan u slučaju upalnih oboljenja digestivnog trakta (prilikom gastritisa s povećanom kiselinom, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, enteritisa, kolitisa). Tamne i ražene sorte preporučuju se prilikom gastritisa sa smanjenom kiselinom, zatvora, dijabetesa, povišenog holesterola.

Mit # 3

Jedite samo beskvasni hleb, inače vam je nadutost zagarantovana.
Beskvasni hleb je marketinški trik zasnovan na široko rasprostranjenom mitu o štetnosti kvasca za organizam (narušava balans crevne flore, izazivajući procese truljenja u njima).

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, kvasac iz hleba nikako nam ne može naškoditi, jer može da izdrži temperaturu od svega 50–60 stepeni. A u pećnici je prilikom pečenja oko 98 stepeni. Zapravo, većina ljudi kupuje običan hleb, ali, kao što vidite, nema masovne nadutosti zbog toga. Nadutost je uzrokovana drugim problemima.

Mit # 4

Najbolji je bezglutenski hleb.
Namirnice koje sadrže gluten, uključujući i hleb, bogate su važnim amino-kiselinama, vitaminima i mineralima. A bezglutenska dijeta (ukoliko ste je sami sebi odredili) može dovesti do deficita korisnih bakterija u crevima, neophodnih za kvalitetan rad imuniteta. Ukoliko niste intolerantni na gluten (celijakija), bilo koji hleb za vas je – bezopasan.

Mit # 5

Svež hleb štetan je za želudac.
Ova namirnica utiče na aktivno formiranje kiseline u želucu, što provocira upalu kod osoba koje već imaju probleme ove vrste (gastritis s povećanom kiselinom, čir na želucu). Zato je u slučaju tegoba s digestivnim sistemom najbolje jesti jučerašnji ili suv hleb. A zdravi ljudi mogu da jedu hleb po želji!

Mykola Sosiukin / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs